În spațiile largi, atunci când alegi loc de casă, studiezi mai întâi peisajul general. Așa făceau strămoșii chinezilor pentru un feng shui bun. Cele mai importante reguli sunt “apa”, “muntele” și “vântul”
- Regula “apei” spune că cel mai bun amplasament al casei este cu fața către o vale, o zonă deschisă dar cu pantă lină, o zona de circulație, așa numita “apă”. Aici este zona activă a locului, trece drumul, de obicei și râul. De aici vine prosperitatea.
Nu înainte însă de a verifica “muntele îndepărtat”. Acesta este o formă de relief ce închide vizual valea pe malul cealaltă. Astfel prosperitatea se păstrează în zonă. De asemenea, răul nu trebuie să fie prea învolburat pentru ca prosperitatea nu va putea rămâne in vale. Dacă răul este prea puternic se poate face un baraj care creează un mic lac. Acest truc se poate reproduce și la nivelul curții.
În mod firesc, această parte a casei devine și fațadă principală – ușa de la intrare va fi aici, camera de zi și bucătăria casei ai vedere către zona de prosperitate, zona activă
2. Regula “muntelui” spune că spatele casei necesită protecție. Aici poți fi vulnerabil, poți fi atacat de animale sau hoți, este o zonă pe care nu o ai sub observație. Spatele casei, prin urmare, va fi protejat. Casa se așează cu spatele către “munte” . Poate fi un munte propriuzis (însă nu unul abrupt, amenințător și periculos), un deal, o ridicătură vizibilă de pământ, un gard înalt sau o perdea deasă de copaci înalți. Nu se lasă spatele casei către câmp deschis pentru că vei trăi cu o teamă permanentă.
Să privim cu atenție cum este amplasat castelul Peleș.
- Are vale în față, spațiu deschis către drum (drumul propriu), cu vizibilitate bună. fără pădure
- Valea este mărginită dincolo de drum de un deal (muntele îndepărtat).
- Spatele este îndreptat nu către Bucegi, pentru că este un munte abrupt, periculos ci către un deal blând, ce-i conferă protecție.
De ce castelul nu a fost amplasat către Valea Prahovei? Pentru ca este o vale prea avruptă, închisă, fără teren cu pantă blândă care să reprezinte propseritatea din față. Dacă ar fi avut Bucegii în spate, nu era o protecție bună (prea abrupți). Așa că s-a ales o vale blândă, care îndeplinește condițiile de munte, apă și numte îndepărtat, iar drumul propriu are menirea de a aduce prosperitatea
3. Cea de a treia regulă, a “vântului”, spune că nu se așeză casa pe vârful unui deal. Ea nu va beneficia de protecție iar vântul îi va împrăștia energia. Așa că, un teren mai înalt cu vedere pe toate laturile nu este neapărat unul benefic. Dacă ați observat, cabanele din vârf de munte care rezistă peste ani (cabana Omu de exemplu) sunt de obicei ascunse cu spatele după o stâncă. Nu neapărat din motive feng shui ci din instinct de conservare și protecție. Cabana Caraiman însă, așezată cu spatele la vale și fața la deal, nu a avut aceiași viață buna ca Omu, deși era mult mai accesibilă și populară
Cabana Vîrful Omu
Cabana Caraiman (Bucegi)
În zilele noastre, când posibilitatea de a alege locul pentru casă este limitat, mai ales în oraș, ne orientăm după străzi, construcții din jur sau, dacă avem o mică grădină, construim apa și muntele cu alei, copaci, flori, fântâni, loc de joacă, amplasarea portiței și multe alte trucuri (citește: Feng shui în grădină susține energia casei)
Cu drag, Ioana