Monday Motiv-action

Cum armonizezi șemineul cu principalele piese de mobilier din casă?

De curând, am fost întrebată care sunt regulile după care ar trebui să ne amenajăm camera sau întreaga locuință.

La o simplă căutare pe internet cu siguranță vei găsi numeroase sfaturi și x reguli feng shui care mai de care te fac mai norocoasă, mai bogată sau mai iubită. Chiar dacă multe dintre ele se bat cap în cap, ne fac să credem că feng shui este despre clopoței de vânt, broaște norocoase sau statuete cu Buda pe care trebuie să le freci pe burtă pentru a-ți purta noroc.

Nici pe departe!

 

Nu există reguli feng shui pe care să le putem aplica la fel în toate casele.

 

Înainte de orice feng shui, sunt acele reguli de bun simț, cum ar fi nevoia de a avea o casă aerisită, curată și descongestionată de lucruri inutile, de a avea fluxurile din casă separate, adică să nu amestecăm pe cât posibil biroul cu dormitorul, cu camera de joacă a copiilor și cu bucătăria și, nu în ultimul rând, de a avea o casă care să ne placă.

Feng Shui este despre echilibru și despre armonie și de asta este firesc ca atunci când amenajăm o cameră sau o locuință, în primul rând, să ne placă, să nu fie încărcată, să existe un echilibru între elementele vizuale care să se potrivească și să se susțină unul pe celălalt.

 

Mulți oameni privesc feng shui ca pe o baghetă magică care le va face, peste noapte, viața mai bună. În realitate, feng shui tradițional este o știință orientată către obiective.

 

Ce vrei să obții în viață? Care sunt aspirațiile tale pentru anul viitor? Pentru următorii 10 ani? Ce îți dorești până la final?

 

Atunci când un consultant feng shui caută răspunsul la aceste întrebări, el caută, în esență, să stabilească dacă locul în care locuiești sau în care lucrezi este „cu tine sau împotriva ta”.

 

Aplicat  acasă sau la birou feng shui tradițional te ajută să valorifici QI-ul care este deja prezent în mediul tău aducând acele modificări spațiului care să ajute energiile pozitive prezente în mediul tău să te sprijine în obiectivele pe care ți le-ai propus.

Și, pentru că a venit vorba de energii, deși, într-adevăr, nu există un set de reguli aplicabile tuturor încăperilor, ceea ce este, însă, important pentru a avea un feng shui bun în casă este ca zonele active ale acesteia să fie plasate pe energii YANG pozitive iar zonele liniștite pe zone YIN pozitive.

Zonele active, YANG, sunt reprezentate de intrarea casei, livingul sau sufrageria, holurile de trecere, baia, bucătăria și biroul, în timp ce zona YIN este în mod special și prioritar reprezentată de dormitor. Așadar, este bine să ne asigurăm că în camerele de bază avem energiile pozitive.

 

Dat fiind că sunt pasionată de design interior dinainte chiar de a fi pasionata de feng shui (mai exact, pasiunea pentru design interior mi-a îndreptat pașii către feng shui care a devenit la rându-i marea mea pasiune:), am vrut să înțeleg rațiunea pentru care este nevoie să folosești anumite obiecte, din anumite materiale și în anumite culori. Nu m-am mulțumit cu explicații de genul ”așa dă bine cromatic” sau ”asta este în trend acum”. Prin studiul principiilor, tehnicilor și aplicațiilor practice ale artei (și științei:) feng shui am reușit să am acea bază de la care oricine ar trebui să pornească atunci când își amenajează sau reamenajează spațiul în care trăiește.

 

Și lucrurile nu sunt nici pe departe complicate, iar dacă ții cont de acele reguli de bun simț de care vorbeam mai înainte și de câteva principii de bază în amplasarea mobilierului, atunci, poți spune că ești pe drumul cel bun din perspectivă feng shui.

Iar acele principii de bază se referă, în primul rând, la alegerea elementelor de mobilier, pentru fiecare cameră în parte.

De exemplu, în living și în zonele YANG, active ale casei avem televizorul și canapeaua care trebuie în așa fel poziționate încât cei ce stau pe canapea și se uită la televizor să aibă privirile îndreptate către o energie pozitivă, YANG, de prosperitate. Din acest motiv, televizorul este important să fie plasat pe o astfel de zonă cu energie pozitivă, fiind o ”unealtă” foarte bună de creștere a prosperității, abundenței și de atragere de oportunități pentru toți cei care stau în casă.

Odată amplasat ansamblul canapea-televizor, ne putem raporta la acesta pentru restul amenajării livingului, cu condiția să nu îngrămădi foarte multe elemente pentru a nu bloca energia. Este bine să știm ce energii avem în casă pentru a evita, de exemplu, să punem spații de depozitare pe energii pozitive, de prosperitate, care pot fi blocate în acest fel.

 

Apoi, următoarea ”piesă de rezistență” a casei este patul. Modul în care amplasăm patul este extrem de important pentru că patul accesează energii YIN, activează în cameră energii liniștite. De aceea, în dormitor, mai ales, în dormitorul cuplului, trebuie să existe o energie YIN, pozitivă.

 

Și, dacă este să vorbim despre un element ce nu trebuie să existe sub nicio formă în dormitor, atunci acesta este televizorul.

De ce să nu avem televizor în dormitor?

Simplu. Deoarece patul și dormitorul au un rol YIN, de energie liniștită, de protecție, de relații interumane, pe când televizorul, cu energia sa YANG, nu face decât să ”agite” atmosfera din dormitor, într-un sens nu tocmai benefic.

 

Un alt punct important al casei, este poziția bucătăriei și a aragazului si de asemenea, locul în care ne alegem să amplasăm biroul, dacă lucrăm de acasă. Biroul trebuie să acceseze și el o energie pozitivă, de prosperitate, iar pentru aceasta este nevoie să stăm cu fața către acea energie.

Toate aceste energii se află în locuri diferite în fiecare casă, astfel încât, nu există o regulă anume după care să ne putem ghida.


 

Povești la gura sobei

Și pentru că se apropie iarna și am menționat că patul este ”piesa de rezistență” a dormitorului, am să aduc în prim plan o altă ”piesă de rezistență”, de data asta, nu doar a livingului, ci a întregii case.

Știm cu toții cum ne simțim atunci vedem sau suntem în fața unui șemineu cald și confortabil.

 

Am avut nenumărați clienți care, dorind să își amenajeze în casă un șemineu, m-au întrebat care este simbolistica acestuia, unde este benefic a fi așezat și cu ce alte elemente decorative poate fi asociat.

Trebuie să recunoaștem că un șemineu dă un anumit aspect unei camere și creează un limbaj vizual care dă nota întregii camere, dacă nu chiar întregii case prin elemente similare sau complementare.

 

Din punct de vedere feng shui, șemineul este o piesă foarte importantă, dat fiind că vorbim de energiile casei, iar focul face parte dintre cele cinci elemente – foc, lemn, pământ, metal și apă – elemente ce interacționează atât în sensul susținerii reciproce, cât și în cel al anulării reciproce și activează sau diminuează în mod decisiv energiile casei

 

Însă aceste cinci elemente funcționează ca remedii feng shui sau activatori de energie doar dacă sunt în starea lor naturală.

 

Spre exemplu, între o plantă vie și un tablou cu plante și păduri, cel din urmă are doar un rol decorativ, în timp ce planta are energia vie a lemnului, deci va funcționa ca un activator sau remediu corespunzător. În același fel, pentru ca focul să reprezinte un remediu, el trebuie să se afle în starea lui naturală.

În cazul șemineului, acesta nu numai că are foc natural, ci îl are în cantitate mare, fiind un element impunător, foarte vizibil oriunde l-am amplasa.

 

Cred că lumea preferă șemineul, în primul rând pentru că aduce căldură. Nu doar fizică, ci mai ales emoțională. Da, șemineul într-o încăpere, într-o casă vorbește în primul rând despre tradițiile și rădăcinile noastre, iubire, amintiri plăcute și câte și mai câte imagini idilice pe care le avem în minte și în suflet fiecare dintre noi.

Și da, șemineul este despre iarnă, despre poveștile spuse la gura sobei, despre mirosul de brad, de măr și scorțișoară sau de portocală și bineînțeles, de cozonac! El conferă o imagine plăcută întregii case, o atmosferă rustică, tradițională ce generează acele emoții asociate de iubire și căldură familială.


 

Piatră, hârtie, foarfecă!

Știu, alegeri, alegeri!

Presiunea alegerii materialului din care vom face șemineul este cu atât mai mare cu cât, efectele se vor răsfrânge asupra întregii camere, dacă nu chiar asupra întregii case!

Unii vor prefera șemineul tradițional, în care focul se face cu lemn, atunci, acel lemn este bine să se regăsească și în alte elemente din casă. În cazul în care șemineul este din piatră, de asemenea, culoarea pietrei și textura ei trebuie să se regăsească și în alte elemente ale acelei camera.

Alții vor merge pe ideea unui șemineu modern, din metal, care va da un limbaj al camerei într-un anume stil, mai contemporan și, în acest caz, e bine ca toată camera sau casa să urmeze același limbaj.

Nu contează dimensiunile, însă în ceea ce privește poziționarea este bine să cunoaștem energiile casei și să poziționăm șemineul pe o energie pozitivă.

Dacă nu știm și îl poziționăm pe o energie negativă există riscul ca aceasta să fie foarte mult activată, iar șemineul să se transforme dintr-un element plăcut, de confort și liniște al casei, într-o zonă care să amplifice neliniștea, disconfortul și agitația.

De asemenea, șemineul fiind punctul de atracție al casei, trebuie să fie amplasat astfel încât să fie pus singur în valoare, să nu i se dea o funcție combinată, cu un televizor, de exemplu, sau cu aparatură electronică amplasată deasupra, iar imaginea întregii camere trebuie construită în jurul acestuia.

Camera în care se află șemineul (de obicei camera de zi, linvingul sau sufrageria, cum vreți să o numiți) are un anumit limbaj vizual și, dincolo de feng shui și de energiile pe care le activează este important să găsești și aici un echilibru.

 

Din perspectivă feng shui, șemineul aduce elementul foc, dar nu numai. Atunci când avem un șemineu tradițional, din piatră, aceasta reprezintă pământ, așa că vom avea prezente elementele foc și pământ, iar în cazul în care focul se face cu lemne, atunci intră în joc și cel de-al treilea element. Avem așadar la un loc foc, lemn și pământ.

Ei bine, un șemineu bine amplasat care aduce aceste trei elemente reprezintă unul dintre cele mai puternice activatoare de energie de prosperitate. Pentru că aceste energii de prosperitate se află în fiecare casă, însă ele pot fi active sau inactive, în funcție de cum atribuim funcțiile casei și cum amenajăm interiorul.

 

Dacă știi unde se află energia prosperității în casa ta, este bine ca acolo să plasezi un șemineu pentru că întotdeauna când acesta va funcționa, dar nu numai, această energie va fi susținută, va fi activată și toți din casă se vor bucura de ea.

După cum vezi, indiferent de ce alegere faci, în cele din urmă este vorba de echilibru și de modul în care fiecare element din casa sau spațiul pe care îl locuiești te reprezintă și îți susține intențiile.

 

Așează, așadar, cu atentie fiecare piesa de mobilier, astfel incat sa fie utila si armonios plasata.

 

Aceasta este  regula numărul 16  din ghidul meu de “20 de reguli de aur feng shui pentru succes în viață și business”, un ghid aparte pentru că, dincolo de un set de reguli de amenajare a casei, sunt principii ce fac energia sa circule, definesc un mod de gandire fertil și eficient, în care ideile și pasiunile tale să înflorească.

Fie că ai afacerea ta sau ești angajată, ele funcționează la fel.

Folosește-le la amenajarea conștientă a casei sau a biroului și vei vedea cum starea de spirit și modul de gândire se schimbă.

Ai încredere, acționează!

Descarcă ghidul și descoperă toate cele “20 de reguli de aur feng shui pentru succes în viața și afaceri”

 

Descarca Ghidul

Cu drag,

Ioana

Feng Shui Business Coach

You Might Also Like

Continuand navigarea pe acest site, esti de acord cu folosirea de cookies mai multe informatii

Setarile de cookies pe acest site sunt programate astfel incat sa permita colectarea acestora pentru ca tu sa ai o experienta de navigare cat mai placuta. Prin continuarea navigarii pe acest site, fara a schimba setarile de cookies sau daca dai click pe "Accept", atunci se intelege ca esti de acord cu setarile

Inchide

Comodo SSL