A fost odată ca niciodată un băiețel care își petrecea sâmbătă dimineața jucându-se în nisipul din curtea casei, înconjurat de mașinuțe, camionașe, de o găletușă și o lopată din plastic roșie și strălucitoare.
Și cum construia el de zor castele și tuneluri în nisipul moale, dădu la moment dat de o piatră mare drept în mijlocul drumului ce unea cele două castele de nisip pe care tocmai le construise.
Băiețelul se uită cu mirare dar și cu un pic de nedumerire la bolovan, după care începu să sape de zor în jurul lui și să împingă într-una cu mâinile și cu picioarele piatra cea mare până reuși cu chiu cu vai să o ducă la marginea terenului de joacă. Dar acolo s-a oprit pentru că terenul era, ce să vezi, împrejmuit de un gărduleț.
Ajuns cu piatra până la marginea groapei cu nisip își dădu seama că nu poate să o ducă mai departe și se întristă. Orice ar fi încercat, oricâtă forță ar fi folosit, degeaba, piatra nu voia sub nicio formă să elibereze terenul și să treacă de gărdulețul ce înconjura nisipul, mai exact, domeniul lui.
Cu degetele și picioarele zdrobite, băiețelul izbucni în cele din urmă în lacrimi de neputință și frustrare.
În clipa în care lacrimile au început să îi cadă pe obrajii dolofani, o umbră mare se așternu peste băiat și castelele lui.
Era tatăl băiatului care, urmărind întreaga tărășenie de pe terasă, se apropie de copil și îl întrebă cu blândețe, dar ferm: „Fiule, de ce nu ai folosit toată puterea pe care o aveai la dispoziție?”
Supărat, băiatul a strigat cu lacrimi de deznădejde în ochi: „Dar am făcut-o, tati, am făcut-o! Am folosit toată puterea pe care o aveam! ”
”Nu, fiule, i-a răspuns tatăl cu iubire în glas. „Nu ai folosit toată puterea pe care ai avut-o. Nu mi-ai cerut și mie ajutorul. ”
Și zicând aceste cuvinte, tatăl ridică pietroiul și îl aruncă dincolo de gardul ce împrejmuia terenul de joacă.
Cel mai simplu mod de a genera bogăție și abundență este cu ajutorul și sprijinul altor persoane. În egală măsură, cu cât te deschizi către oameni noi și interesanți, cu atât viața ta devine mai bogată.
In Feng Shui, deschiderea este reprezentată de intrarea în casă
Când vine vorba despre intrare, majoritatea oamenilor nu stau să se gândească la uși dincolo de funcționalitatea lor: permit accesul sau ieșirea dintr-un spațiu sau conferă liniște, intimitate și siguranță atunci când sunt bine închise.
Însă ușile sunt mult mai mult de atât: sunt puncte de conexiune între spațiile unei clădiri și reglează fluxul de energie al locului.
Ușa de la intrarea într-o casă este un adevărat portal prin care energiile și oamenii (ei înșiși o formă de energie) intră într-un spațiu, în timp ce ușile din interior permit sau obstrucționează acele energii să circule dintr-o cameră în alta.
Obișnuiesc să mă gândesc la casele pe care le evaluez ca la ființe vii, în care holurile și coridoarele reprezintă arterele prin care circulă energia, iar ușile acționează asemeni valvelor care reglează fluxul acesteia. Într-adevăr, prin energiile pe care le încapsulează, casele, clădirile se simt ”vii” pentru cei ce intră într-un anumit spațiu.
Deschis sau închis? Aceasta e întrebarea!
Știi acele momente din viață când ești pe punctul de a lua o decizie importantă sau de a face o alegere care să te pună pe un făgaș complet nou, necunoscut și auzi expresii de tipul ”să fii cu inima sau cu sufletul deschise” sau ”să ai mintea deschisă”, ”să fii pur și simplu deschisă la…”?
Cu siguranță ți s-a întâmplat de-a lungul vieții să auzi un prieten, coleg, șef sau chiar pe cineva pe care de abia l-ai cunoscut spunându-ți că ”ușa îți este oricând deschisă” și că poți apela oricând la acea persoană?
Dar, oare, ai făcut-o? Sau te-ai lăsat convinsă de aceleași gânduri sabotoare care îți spuneau că a cere ajutor cuiva e un semn de slăbiciune sau că ești puternică și independentă și te descurci și singură.
Anunț important!
E un semn de libertate supremă în a nu avea nevoie de ajutor. Cu toate astea, însă, ajutorul primit îți poate face viața incredibil de echilibrată.
Și acesta este exact obiectivul final al aplicării artei feng shui în casă și în viață: echilibrul.
O casă deschisă, primitoare este o casă ai cărei locuitori sunt împreună puternici, sănătoși, fericiți. La fel, un om cu mintea și sufletul deschise noului, oportunităților, provocărilor este un om mai puternic și mai prosper.
În feng shui, una dintre cele mai simple modalități de a îmbunătăți fluxul energiilor din viața ta este să te asiguri că toate ușile căminului tău se deschid larg și nu sunt împiedicate de alte obiecte sau de piese de mobilier.
Asta înseamnă, oare, că trebuie să ții ușile din toată casa deschise tot timpul? Bineînțeles că nu.
Adevărata artă feng shui este să găsești, cum spuneam, echilibrul.
Prea multe uși deschise pot lăsa energia vitală să se scurgă cu repeziciune iar pe tine să pierzi oportunități în viață.
În egală măsură, energia care stagnează prea mult într-o cameră la care ușa este deschisă rar sau deloc se poate reflecta printr-un blocaj pe care îl vei resimți în viața ta, ca și cum ai avea un zid imaginar de care nu poți trece, deși nu îl poți vedea.
Cel mai simplu mod de a genera bogăție și abundență este cu ajutorul și sprijinul altor persoane. În egală măsură, cu cât te deschizi către oameni noi și interesanți, cu atât viața ta devine mai bogată.
Ei bine, să te deschizi si să ceri dar mai ales să accepți ajutorul este ceea ce te face cu adevărat curajoasă, puternică, independentă, competentă. Aș spune chiar că, în această lume a lui ”fă singur!” în care suntem bombardați de tot felul de tehnici de autoajutorare, autoeducare, a cere cuiva ajutorul devine un act de curaj și asumare.
Și numai sabotorii din mintea noastră ne pot spune că, dacă cerem ajutor suntem slabi!
Vrei să fii Wonder Woman, să le faci tu singură pe toate, să îți hrănești orgoliul și să arăți, numai tu știi cui, că poți?
Mai gandește-te!
În călătoria vieții tale, tu ești cea care determină modul în care lumea te percepe, prin fiecare acțiune pe care o întreprinzi.
- Găsește un nutriționist sau antrenor care să te ajute să fii mereu într-o formă de zile mari. Te vei simți pe acoperișul lumii!
- Vorbește cu un prieten sau un terapeut despre problemele pe care le ai ca să îți eliberezi sufletul și să îți limpezești mintea. Vei vedea cum soluțiile îți apar singure.
- Înscrie-te la un curs și învață să faci ceva nou care să te ajute să îți rotunjești veniturile sau să treci la nivelul următor în cariera ta.
- Nu ai timp de curățenie sau de gătit? Găsește acea persoană de încredere care să facă asta pentru tine o dată pe săptămână, astfel încât să poți petrece timp de calitate cu tine și cu familia ta în loc să faci treabă seară de seară și în weekend.
Și, nu uita, devii cu atât mai puternică cu cât reușești să îi ajuți și tu pe ceilalți să fie puternici. Să ajuți este un act de iubire necondiționată și de încredere. La fel este și să fii deschisă și dispusă să accepți ajutorul la rândul tău.
Doar așa vei reuși să îți menții energia într-un flux bun!
Așa că, sfatul (învățat pe pielea mea) meu este să îți deschizi mintea către oportunități fără blocaje, către idei fără judecată și să ai curajul să ceri ajutor fără orgolii.
Este regula numărul 10 din ghidul meu de “20 de reguli de aur feng shui pentru succes în viață și business”, un ghid aparte pentru că, dincolo de un set de reguli de amenajare a casei, sunt principii ce fac energia sa circule, definesc un mod de gandire fertil și eficient, în care ideile și pasiunile tale să înflorească.
Fie că ai afacerea ta sau ești angajată, ele funcționează la fel.
Folosește-le la amenajarea conștientă a casei sau a biroului și vei vedea cum starea de spirit și modul de gândire se schimbă.
Ai încredere, acționează!
Cu drag,
Ioana Moga
Feng Shui Business Coach